23 квітня - Всесвітній день книг і авторського права

23 квітня - Всесвітній день книг і авторського права
23 квітня - Всесвітній день книг і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року. 

Це один з міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй. Всесвітній день книги книги і авторського права був проголошений 15 листопада 1995 року на ХХVIII сесії ЮНЕСКО.

Приводом для обрання саме цієї дати стало збіг офіційної дати смерті Шекспіра і Сервантеса. Вони покинули цей світ у 1616 році. Також23 квітня - це день народження або смерті таких відомих авторів, як Моріс Дрюон, Х.Лакснесс, Володимир Набоков, Дж.Пла і Мануель Мехіа Вальєхо. 

Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу.В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки, проводяться зустрічі з авторами, різноманітні конкурси, акції на захист книги, фестивалі читання, розпродаж книг тощо. 

Кожен рік ЮНЕСКО та інші міжнародні організації, що представляють три основні галузі книжкової індустрії - видавців, книгопродавців і бібліотеки, вибирають Всесвітню книжкову столицю на період в один рік, починаючи з 23 квітня. Такими вже були Мадрид, Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок. 

У нинішньому 2014 році цього звання удостоєний місто Порт-Харкорт в Нігерії.
23.04.2014