Учені виявили користь чоловічого читання дітям

Науковці вкотре наголошують: для розвитку малюків дуже корисно, щоби їм читали. Причому краще, щоби це робив тато, особливо для дівчаток. 

Це з’ясувалося в ході дослідження, проведеного командою вчених із Гарвардського університету. Їх цікавив вплив читання на розвиток мовлення діток.

Про це пише The Daily Mail.


«Цей вплив дуже значний, особливо якщо татусі починають читати діткам до двох років», – каже керівник дослідження Елізабет Даарсма.

Із її слів, малюки більш уважні, коли за книжку береться тато. До того ж, жінки та чоловіки по-різному підходять до цього заняття. Мами тяжіють до «вчительських» запитань на кшталт: «Скільки яблучок ти бачиш?», тоді як татка надають перевагу більш абстрактним питанням, ведучи з дитиною обговорення, що стимулюють роботу уяви.

«Татусі радше скажуть щось таке: «О, дивися, драбинка. Пам’ятаєш, у мене в вантажівці лежала драбинка?» Це прекрасно для розвитку мовлення дитини, бо її мозок мусить більше працювати», – говорить Даарсма.

На думку експерта з батьківства Джастіна Колсона, читаючи дітям, татусі розширюють їхній словник, розвивають їхню здатність до навчання, а ще створюють відчуття безпеки, покращують свої з ними відносини.

Водночас видання зазначає, що кожен четвертий британський батько або мати ніколи не читає своїм дітям або робить це лише раз на півроку.

Як повідомляє «Українська правда. Життя», проведене торік опитування показало: на жаль, українці стало менше читати дітям, і самі рідше відкривають книжку. Нагадаємо, щоби «розговорити» малюка, науковці радять батькам побільше йому читати, тренувати увагу та навчати більш ніж однієї мови. 
20.10.2015