Як і навіщо читати книги ефективно

Як і навіщо читати книги ефективно
У вас скоро відпустка і ви нарешті вирішили почитати? Або через місяць після знайомства з книгою не можете згадати про що вона? Тоді поради ефективного читання вам знадобляться— пише Work.ua

Навіщо читати книги?

Питання просте, та відповідь у кожного своя. Читання книг – один із способів розвиватися практично безкоштовно. Книги – це нові знання. Відповіді на практично всі життєві ситуації можна знайти в книгах. Ще за допомогою книг можна дізнатися і пережити те, що не трапиться з вами в реальному житті, переміщатися в часі і ненав`язливо зануритися в чиєсь життя, розвинути власну уяву. А може відповідь Френсіса Бекона буде вам ближча:

«Читай не тому, щоб суперечити і спростовувати, не для того, щоб приймати на віру, і не для того, щоб знайти предмет для бесіди; а щоб мислити і міркувати».

Паперова чи електронна книга?

Як вам зручніше. Компактно носити всю бібліотеку в одному пристрої, або мати при собі одну книгу, яку читаєте в цей момент. Немає різниці як читати, головне – розвиватися і пізнавати нове саме з книг.

Як організувати роботу з книгою, щоб надовго запам`ятовувати прочитане

З кожної книги ми виносимо щось корисне: якусь фразу, ідею, цитату. Що ви робите, щоб запам`ятати її? Або щоб швидко знайти, коли знадобиться? Поки згадуєте, подивіться, що пропонується.

1. Взяли книгу в руки. Чого бажаєте?
Перед читанням запитайте себе: що ви хочете дізнатися про книгу, які проблеми вона допоможе вам вирішити? Це допоможе під час читання зачепитися за теми, корисні саме вам.

2. Робіть позначки прямо в книзі
Якщо ви читаєте ефективно, то у вас будуть накопичуватися цитати, уривки і думки про прочитане. Це цінна інформація, справжній книжковий концентрат. Який не можна загубити на сторінках. В електронній книжці можна встановлювати закладки. А от роботу з «живою» книгою можна перетворити на справжню співтворчість з автором. Текстовиділячі, олівець, самоклеючі закладки – вибирайте те, на що вистачає сміливості.

3. Розповідайте про прочитане
Обов`язково розповідайте про прочитане, про нові цікаві факти, про пережиті емоції комусь. Так і запам`ятайте краще, і когось збагатите новими знаннями.

Не тримайте цікаву та корисну інформацію в скрині. Якщо не в живу розповісти, то можна написати свої рецензії:
  • у блозі;
  • у соцмережах;
  • у блокноті.
Спеціальних письменницьких умінь для цього не потрібно. А так у вас з`явиться місце для зберігання цитат і уривків, а у ваших друзів – пара приводів любити вас ще більше.

Для зовсім одержимих, можна складати особистий цитатник, компілюючи знання з підрубрика і темами. Конспект можна цитувати на роботі, ділитися думками з домашніми, перечитувати пізніше самому.

4. Перечитувати свої книжкові замітки
Існує всього 3 ефективні способи запам`ятати те, що ви прочитали:
  • Враження, коли візуально уявляєте всі описані образи.
  • Асоціації, коли зміст прочитаного пов`язуєте з чимось, що вже знайоме вам.
  • Повторення, як говорять,  мати навчання. І цим все сказано. Чим частіше ви повертаєтеся до найбільш вподобаним вам книгам, тим краще збережіть їх у своїй пам`яті.
Тому якщо ви «пережмете» книгу в кілька сторінок, то вам вистачить півгодини часу на перебір своїх книжкових запасів. Так ключові ідеї завжди будуть на відстані руки від їх практичного застосування.

Ще замітки допомагають повернутися до цікавих питань пізніше і подивитися, чи не змінилася ваша точка зору з часом, поспілкуватися з самим собою через простір і час.

5. Використовуйте техніки швидкочитання
Читати вдумливо, смакуючи кожною сторінкою, завжди якісніше. Але якщо ви женетеся за швидкістю і кількістю прочитаного, скористайтеся методиками швидкочитання.

Теодор Рузвельт, 26-й президент США і один з найпопулярніших політиків штатів, читав запоєм. Історія розповідає, як йому вдавалося прочитати книгу під час сніданку. Як він це робив?

Використовував периферичний зір. Метод складається з 2 прийомів:
  1. Водити ручкою або олівцем уздовж кожного, що читається, рядка, як роблять діти, коли вчаться читати.
  2. Кожний новий рядок починати читати як мінімум з третього слова, а два перших слова намагатися вловити периферійним зором. Переходити до наступного рядка як мінімум за три слова до кінця самого рядка.
Не промовляв слова вголос. Коли ми читаємо промовляючи, то істотно уповільнюємо процес, оскільки ми читаємо з тією ж швидкістю, що і говоримо. Щоб відучити себе від цієї звички, при читанні постійно вимовляєте «А-Е-І-О-У» або вважайте «1, 2, 3, 4». Цей прийом відучить читати гортанню або губами і допоможе читати тільки очима.

Не повертався до прочитаного. Дуже часто після прочитання пари слів, людина повертається неусвідомлено до першого. Щоб відучити себе від цього, водите вказівним пальцем по рядку швидше, ніж читаєте зазвичай.

Читав по діагоналі. Щоб освоїти читання по діагоналі, треба дотримуватися трьох принципів:
  • перший рядок потрібно прочитати як завжди, тобто зліва направо;
  • коли ви дійдете до кінця першого рядка, пробіжіться очима справа наліво по діагоналі через другий рядок до початку третього;
  • так продовжувати до кінця сторінки.
Після невеликої практики мозок буде швидко сприймати всю інформацію зі сторінки.

6. Завжди носіть книгу з собою
Встановіть для себе знаки-нагадування, які допоможуть виробити умовну звичку читати книгу, тільки опинившись в черзі, в транспорті, в туалеті і іншої можливості скоротати несподівано з`явилася хвилинку. А для цього завжди носіть книгу з собою. Більше того, ви зможете полюбити хвилини очікування в черзі, транспорті.

Прочитати сторінку куди пізнавальніше, ніж серфити сторінки в соцмережах за допомогою смартфона. Та й популяризувати читання книг ефективно саме в громадському місці і на особистому прикладі.

7. Ставте цілі для читання. Наприклад: прочитати 2 книги в місяць
Намагайтеся читати не менше години в день і не менше 30 сторінок на добу. Так ви зможете проходити по книзі на тиждень. Це 60 книжок на рік - відмінний результат!

8. Читайте те, що вам цікаво
Немає ніякого сенсу «догризати» книгу і не братися за іншу тільки тому, що треба ж довести справу до кінця. Якщо книга не йде, перемикайтеся на іншу. Закривайте нудну книгу, якщо після 50 сторінок вона вам впевнено не подобається.

Змішуйте жанри, щоб не наступало перенасичення. Даруйте книги. Колекціонуйте. Читайте запоєм, як один з найбільш успішних і впливових бізнесменів Уоррен Баффетт: «Я просто сиджу в своєму офісі і читаю книги».

Витрачайте вільні хвилини часу з користю.
10.12.2015