80% людей чують «внутрішні звуки читання»

80% людей чують «внутрішні звуки читання»
Нове психологічне дослідження знаходить, що більшість людей чує голоси, коли вони читають про себе. Більше 80 % опитаних сказали, що вони почули «внутрішній голос читання», як свій власний голос або голоси інших людей.

Професор Рувен Вілхавер (Ruvanee Vilhauer) з департаменту Нью-Йоркського університету психології (New York University's Department of Psychology) проаналізувала зв'язки між народним поняттям «внутрішній голос читання» і слуховими галюцинаціями, повідомляє The Independent.

Незважаючи на табу навколо словосполучення «чути голоси», понад 80 % опитаних сказали, що вони почули внутрішній голос під час читання про себе і тільки 11 % сказали, що вони нічого не чули.

Кілька респондентів відповіли, що вони іноді чули його, в залежності від інших факторів, включаючи їх зацікавленості текстом. Деякі хіба що відтворювали про себе свій власний голос. Інші учасники виявили діапазон голосів друзів і членів сім'ї в повідомленнях електронної пошти, наприклад.

Професор Вілхавер проаналізувала 160 відповідей онлайнового опитування для вивчення досвіду людей під час прочитання будь-якої інформації. Результати були опубліковані в журналі «Psychosis».

«Результати показали, що багато людей повідомляють про те, що вони регулярно відчувають внутрішні голоси під час читання, які часто мають слухові якості відкритої мови, такі як показники статі, гучності та емоційного тону. Іноді він ідентифікується як, власний голос читача, а іноді, як голоси інших людей», — пише вона.
25.03.2016