Чому багатий? Бо книжки не відриваючись читав

Чому багатий? Бо книжки не відриваючись читав
Учені довели зв'язок між ставленням людей до книжок у дитинстві й рівнем зарплати в дорослому віці.

Науковці університету Падуї провели цікаве дослідження. Вони опитали 6 тисяч європейців, народжених у середині минулого століття. Цікавило вчених, наскільки опитувані були прив'язані до книжок у дитинстві, зауважує газета Експрес

Респондентів поділили на чотири групи: тих, хто прочитав у шкільні роки 10 книжок, полицю книжок, одну книжкову шафу чи навіть кілька книжкових шаф. Підсумувавши ці дані, науковці дійшли висновку: люди, які у дитинстві читали із захватом, заробляють — незалежно від своєї професії — на 21% більше, ніж байдужі до книжки. 

Цікаво, у чому ж полягає зв'язок між читанням книжок у дитинстві й рівнем заробітку? 

— Книжка не лише робить людину грамотнішою, розвиває її фантазію, мислення, логіку, а й призвичаює зосереджувати увагу та приймати правильні рішення, — пояснив Євген Заїка, психолог, професор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. 
— Причому дуже важливо, щоб любов до читання розвинулася саме в дитинстві, до 10—12 років. Саме в цьому віці, як правило, діти читають не відриваючись, просто ковтають книжки. Той, хто не оцінив смаку читання на цьому етапі життя, вже навряд чи стане книголюбом.

Є й суто фізіологічний аспект: книжка дуже добре розвиває пам'ять. Доведено: якщо людина читає хоча б годину на день, вона має кращу здатність до запам'ятовування фактів, подій, імен. А крім того, читання книжок із дитинства розвиває навички пошуку потрібної інформації та швидкого її сприйняття. Людина, яка набула таких навичок із дитинства, має високий шанс здобути освіту та стати успішною у старшому віці. 

— Чи має значення, що саме читати? 

— Аналітична, розважальна, пізнавальна література забезпечують різні види неврологічного навантаження. Тож для роботи мозку корисно читати те й те. Щоправда, лише якісна художня, документальна проза має унікальну рису — вона вчить на чужих помилках. Дає досвід, який в дитинстві здобути неможливо. Якщо ми хочемо дізнатися, як інші люди виходили із скрутної ситуації, ми читаємо. 

Для дитини важливо читати не з-під палиці, а із задоволенням. Лише тоді інформація добре запам'ятовувається, відкладається у голові. Утім іноді, щоб змусити себе читати, підліткові потрібно мобілізувати всю силу волі. І це — неоціненна риса характеру, яку в людях виховує книжка. Тож не дивно, що в дорослому віці книголюби досягають фінансового успіху. 

— Нинiшнi дiти не дуже прив'язанi до книжок, вони вiддають перевагу електронним джерелам iнформацiї. Чи означає це, що сьогоднішеє покоління щось втрачає? 

— Річ не в тому, звідки саме дитина черпає цінну інформацію, а в тому, наскільки автивно вона це робить, — вважає Олег Кришталь, вчений-нейрофiзiолог, академiк Нацiональної академiї наук України. 

— Читаючи книжку, людина засвоює iнформацiю через мову — за послiдовним кодом, якщо вдатися до термiнологiї кiбернетики. 
Авторка: Ірина Конторських

23.07.2016